Województwo zachodniopomorskie Województwo pomorskie warminsko-mazurskie Województwo podlaskie Województwo lubuskie Województwo wielkopolskie kujawsko-pomorskie Województwo mazowieckie Województwo lodzkie Województwo lubelskie Województwo dolnośląskie Województwo opolskie Województwo świętokrzyskie Województwo śląskie Województwo małopolskie Województwo podkarpackie
Logo Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi

   pomorskie (wersja archiwalna)

English 
baner

  Znajdź KSOW na:

      

Konkurs na najlepszy produkt lokalny „Weki z Pomorskiej Spiżarni” rozstrzygnięty

13.11.2020

Żurawina ucierana na surowo w kategorii produkt pochodzenia roślinnego, Wypasiony jogurt naturalny w kategorii produkt pochodzenia zwierzęcego, Gulasz myśliwski w kategorii produkt mieszany – to zwycięskie potrawy w konkursie na najlepszy produkt lokalny „Weki z Pomorskiej Spiżarni”.    

Ogłoszony przez Zarząd Województwa Pomorskiego konkurs spotkał się z dużym zainteresowaniem wśród rolników prowadzących działalność w formie tzw. rolniczego handlu detalicznego.

Konkurs rozgrywany był w 3 kategoriach: produkt pochodzenia roślinnego, zwierzęcego i produkt mieszany. Do Urzędu Marszałkowskiego wpłynęło łącznie 39 zgłoszeń, w tym: 26 w kategorii produktów roślinnych, 5 produktów pochodzenia zwierzęcego i 8 w kategorii produktów mieszanych. Do konkursu zgłoszono dżemy i konfitury z owoców, soki i syropy, sałatki warzywne, oleje tłoczone z nasion z rzepaku, lnu, pasztety, kiełbasy, jogurty, gulasze i bigosy.

Oceny produktów dokonała, powołana przez Marszałka Województwa Pomorskiego, Komisja konkursowa pod przewodnictwem Szefa Kuchni Pana Piotra Domańskiego. Zgodnie z werdyktem laureatami w poszczególnych kategoriach zostali:

Kategoria produkt pochodzenia roślinnego:

I miejsce – „Żurawina ucierana na surowo” – Gospodarstwo Rolne Małgorzata Siłakowska, Chrzanowo, powiat wejherowski

II miejsce – „Ekologiczny olej rydzowy” – Gospodarstwo Rolne Aneta i Jarosław Kułynycz, Koczała powiat człuchowski

III miejsce – „Ogórki królewskie” – Markowe Przetwory Mariusz Śledź, Małe Walichnowy, powiat tczewski

Kategoria produkt pochodzenia zwierzęcego:

I miejsce – „Wypasiony jogurt naturalny” -  Wypas u Tośka Bartosz Krauze, Barłomino, powiat wejherowski

II miejsce – „Kiełbasa myśliwska w słoiku” - Ekologiczne Gospodarstwo Agroturystyczne "Pod Strzechą" Iwona i Michał Bianga, Kierzkowo, powiat wejherowski

III miejsce – „Zrazy wołowe” – Gospodarstwo Rolne Karolina i Mariusz Mierzejewscy, Chmielno, powiat kartuski

Kategoria produkt mieszany:

I miejsce – „Gulasz myśliwski” - Ekologiczne Gospodarstwo Agroturystyczne "Pod Strzechą" Iwona i Michał Bianga, Kierzkowo, powiat wejherowski

II miejsce – „Miód z pokrzywą” – Kaszubskie Zioła Bożena Ogar Ekiert ,Łąkie, powiat bytowski

III miejsce – „Miód z czarną porzeczką” – Miodolandia Mateusz Browarczyk, Stanisławowo, powiat gdański

Konkurs zrealizowany został w ramach Planu Działania KSOW. Jego celem jest promocja rolników zajmujących się przetwórstwem żywności i sprzedażą produktów wytworzonych z własnej uprawy, hodowli lub chowu oraz zwiększenie zainteresowania produktami lokalnymi wśród konsumentów.

 

„Europejski Fundusz Rolny na rzecz Rozwoju Obszarów Wiejskich: Europa inwestująca w obszary wiejskie”. Projekt  współfinansowany jest ze środków Unii Europejskiej w ramach Krajowej Sieci Obszarów Wiejskich Programu Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2014-2020.


Portale regionalne
mapa
 
logo Unia Europejska
Europejski Fundusz Rolny na rzecz Rozwoju Obszarów Wiejskich:
Europa inwestująca w obszary wiejskie
logo PROW
logo FAPA    logo CDR
Mapa serwisu    |    copyright KSOW 2009