Festiwal Truskawek Kaszubskich w Chmielnie
Chmielno na dwa dni, 1 i 2 lipca 2016 r., stanie się truskawkową stolicą województwa pomorskiego. Gminny Ośrodek Kultury Sportu i Rekreacji organizuje Festiwal Truskawek Kaszubskich. W programie znajdą się konferencja oraz impreza plenerowa, których motywem przewodnim będzie kaszëbskô malëna.
1 lipca, piątek – konferencja Produkty regionalne – sposobem na promocję i smaczną kuchnię – Gminny Ośrodek Kultury Sportu i Rekreacji, ul. Gryfa Pomorskiego 20
Konferencja będzie poświęcona truskawce kaszubskiej – pierwszemu w województwie pomorskim produktowi rolnemu chronionemu przez Unię Europejską. Komisja Europejska nadała truskawce przywilej posługiwania się znakiem Chronione Oznaczenie Geograficzne.
Podczas spotkania będzie można dowiedzieć się, w jaki sposób zarejestrować produkty lub potrawy regionalne oraz jak wykorzystać je do promocji lokalów gastronomicznych. Uczestnicy konferencji odwiedzą pola truskawkowe, będą mieli też okazję ocenić walory smakowe truskawek kaszubskich, degustując dania przygotowane przez kaszubskie stowarzyszenia i koła gospodyń wiejskich. Spotkanie zakończą warsztaty kulinarne, które poprowadzą znani kucharze. Organizatorzy zaprosili przedstawicieli obiektów gastronomicznych, menadżerów, przedstawicielki kół gospodyń wiejskich, blogerów kulinarnych oraz wszystkich tych, których pasją jest gotowanie i truskawki oraz Kaszuby. Udział w konferencji jest bezpłatny.
2 lipca, sobota – impreza plenerowa Truskawkowo-Malënowo – scena amfiteatru nad jeziorem Kłodno
Impreza plenerowa otwarta na konsumentów zainteresowanych świeżymi i przetworzonymi truskawkami z Kaszub i innymi wysokiej jakości produktami. Dodatkową atrakcją będzie bicie rekordu w gotowaniu największej porcji zupy z truskawek kaszubskich. Odbędą się też liczne konkursy, a ich tematem przewodnim będą truskawki.
Truskawka posiada dość zmienny kształt kulisto-stożkowaty lub kulisto-nerkowaty. Przekrój podłużny ma kształt sercowaty, poprzeczny – okrągły. Pierwsze owoce są duże lub średnie. Barwa skórki owocu jest ciemnoczerwona wyrównana na całej powierzchni, lekko błyszcząca, natomiast po przekrojeniu intensywnie czerwona.
Owoce są jędrne, lekko twardawe, a zarazem soczyste. Pokryte są jedwabistą, bardzo cienką skórką, na której widoczne i wyczuwalne są pestki.
Ze względu na warunki dojrzewania truskawkę kaszubską odróżnia od uprawianych w innych regionach większa zawartość cukru w owocach. Wpływ na to ma specyficzny mikroklimat Pojezierza Kaszubskiego, w szczególności występujące tu latem dobowe wahania temperatury – chłodne noce i upalne dnie. Truskawki kaszubskie są słodkie i aromatyczne.
Truskawki kaszubskie dojrzewają na słonecznych stokach wzgórz morenowych w otoczeniu jezior i lasów sosnowych, muskane wiatrem od morza. Są bardzo słodkie i aromatyczne.
_____________________________________
Festiwal Truskawek Kaszubskich w Chmielnie
- 1-2 lipca 2016 r., piątek-sobota
Zobacz: Festiwal Truskawek Kaszubskich