Województwo zachodniopomorskie Województwo pomorskie warminsko-mazurskie Województwo podlaskie Województwo lubuskie Województwo wielkopolskie kujawsko-pomorskie Województwo mazowieckie Województwo lodzkie Województwo lubelskie Województwo dolnośląskie Województwo opolskie Województwo świętokrzyskie Województwo śląskie Województwo małopolskie Województwo podkarpackie
English 
baner

  Znajdź KSOW na:

      

Rybołówstwo

W województwie pomorskim wody śródlądowe zajmują powierzchnię 66 698 ha, co stanowi 3,8% powierzchni województwa. Jeziora i rzeki mają istotne znaczenie dla osób związanych zawodowo z rybactwem, dla mieszkańców wsi oraz dla osób zainteresowanych ich turystycznym wykorzystaniem – wędkarstwo, kajakarstwo i żeglarstwo.

Na Pomorzu wiele rzek ma swe ujście do Morza Bałtyckiego, są to: Wisła, Słupia, Reda, Łeba. Rzeki te charakteryzują się bogatym i zróżnicowanym rybostanem, występują tu również gatunki ryb migrujących np.: węgorze, łososie, trocie. Ważne znaczenie mają również inne rzeki, jak Wierzyca, Radunia, które są środowiskiem życia dla wielu gatunków ryb, a także atrakcją dla wędkarzy i turystów oraz dla osób zainteresowanych kajakarstwem. Na terenie województwa pomorskiego znajduje się około 1000 jezior. Największe z nich to: Łebsko, Gardno, Żarnowieckie, Charzykowskie, Wdzydzkie, które charakteryzuje bogata flora i fauna. Stanowią one atrakcyjną bazę turystyczną i wypoczynkową oraz posiadają ogromne znaczenie gospodarcze. Obwody rybackie obejmujące rzeki i jeziora użytkowane są przez 115, uprawnionych do rybactwa, dzierżawców.

W województwie pomorskim w ośrodkach hodowli ryb najbardziej rozwinięte są chów i hodowla ryb łososiowatych - pstrąga tęczowego oraz karpia. Dla celów konsumpcyjnych najwięcej produkuje się pstrąga tęczowego i źródlanego, a także karpia, karasia, lina, amura, jesiotra, szczupaka, tołpygę, łososia, okonia, palię i inne gatunki. Na dużą skalę rozwinięta jest produkcja materiału obsadowego, który wykorzystywany jest dla zarybiania powierzchniowych wód śródlądowych naszego województwa, a także wód innych terenów Polski. Ośrodki narybkowe są znane i cenione w kraju, a także za granicą. W skali kraju około 80 % materiału zarybieniowego oraz około 60 % ryby handlowej ryb łososiowatych produkowanych jest w województwie pomorskim. Na obszarze województwa znajduje się około 95 obiektów hodowli ryb łososiowatych i około 20 obiektów hodowli ryb karpiowatych. Dobrze rozwinięte jest przetwórstwo – mieszczą się tu 84 zakłady przetwórstwa ryb.

Rybołówstwo bałtyckie to około 400 kutrów i 900 łodzi rybackich, w tym w województwie pomorskim 164 kutry i 352 łodzie rybackie. Szacuje się, że w województwie pomorskim zatrudnionych jest około 2000 rybaków bałtyckich, a każdy z nich pracując na morzu daje zatrudnienie 7 osobom na lądzie.

Poszukiwane potrawy z ryb są magnesem przyciągającym turystów i będą to potrawy regionalne, dzięki temu jako produkt lokalny mogą wspierać rozwój turystyki wiejskiej, a tym samym rozwój gospodarczy obszarów wiejskich. 

 

Portale regionalne
mapa
 
logo Unia Europejska
Europejski Fundusz Rolny na rzecz Rozwoju Obszarów Wiejskich:
Europa inwestująca w obszary wiejskie
logo PROW
logo FAPA    logo CDR
Mapa serwisu    |    copyright KSOW 2009