Na listę produktów tradycyjnych województwa pomorskiego, prowadzoną przez Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi, zostały już wpisane 173 potrawy przyrządzane w naszym regionie według starych receptur i tradycją związanych z Pomorzem. 21 grudnia 2009 r. do zestawienia dołączyły: kaszanka po kaszubsku, wątrobianka (léberka) i czarny salceson (blutka).
Tym samym województwo pomorskie znajduje się na drugim miejscu w kraju pod względem liczby zarejestrowanych produktów tradycyjnych.
Pełen wykaz produktów z wszystkich województw znajduje się na stronie Ministerstwa Rolnictwa
Powodem do dumy Województwa Pomorskiego jest również truskawka kaszubska (kaszëbskô malëna), której nazwa została zarejestrowana jako Chronione Oznaczenie Geograficzne w Unii Europejskiej (Rozporządzenie Komisji (WE) nr 1155/2009 z dnia 27 listopada 2009r.). Truskawka kaszubska jest trzynastym polskim produktem objętym ochroną przez prawo unijne, a pierwszym w województwie pomorskim.